Mopedkurs (AM klass 1)

Datum för kommande AM-kursstarter under 2021:

1/3 (fullbokad)

12/4 (fullbokad)

På manöverbanan tränar vi på att hantera mopeden i lugn och ro

AM-behörighet

Med körkortet kommer du kunna köra moped klass 1 och 2 samt traktor a.

Vår AM-utbildning är uppdelad i ett antal steg som alla är obligatoriska. Först gör du dina teorilektioner, totalt 8 timmar, sedan följer 1 timmes körning på manöverbana och till sist 3 timmar körning i trafik. (Totalt utbildas du i minst 12 timmar). Vid behov av en extra lektion så kostar det 800 kr/timme.

Hela utbildningen måste vara godkänd innan den rapporteras till Trafikverket, det vill säga när du är klar med både körning och teori. När rapporteringen är gjord (det gör vi på trafikskolan) så kan du skriva ditt teoriprov. För att få din behörighet behöver du göra ett godkänt teoriprov hos Trafikverket.

Teoristudier

På vilket sätt du studerar beror på hur du gör ditt teoriprov. Teoriprovet alla gör för sin behörighet kan bland annat göras på dator med flervalsalternativ, det finns ljudstöd och miniräknare vid alla datorer. Du kan även ansöka om att få längre tid för provet. Teoriprovet kan även göras muntligt. Vid förlängt eller muntligt prov krävs det att vi gör en ansökan i god tid. Vi hjälper dig med din ansökan.

Dessa studiesätt finns hos oss:

  • Teorilektioner + datatester med ljudstöd.
  • Med en lärare 8 tim, ljudstöd.

Teorilektionerna görs i storgrupp (max 16 elever). Självklart studerar du även körkortsteorin hemma, via böcker och tester på datorn. Du har fri tillgång till alla datatester så du kan göra dem hur många gånger du vill. Du kan även komma till trafikskolan för att plugga, vi har datorer att låna, finns vi trafiklärare inne är det bara att fråga om något känns svårt.

Muntlig teori

Det finns även en möjlighet att genomföra teoristudierna muntligt med en speciellt utbildad trafiklärare. När man pluggar muntligt bokar man lektion med trafikläraren, tillsammans sitter ni vid dator. Eleven ser bara en bild och trafikläraren ställer frågor/berättar kring bilden. Precis som ett muntligt prov går till. Muntligt prov kan sökas av den som har dyslexi eller läs- och skrivsvårigheter, även neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som leder till läs- och skrivsvårigheter kan få godkänt att genomföra provet muntligt. Ansökan genomförs på trafikskolan, du behöver inte ha en fastställd diagnos för att kunna söka om ett muntligt prov. Kontakta oss för mer information.

Oavsett hur man studerar är det 8 timmar obligatorisk lärarledd teori som gäller.

Trafiklektion

Vi har två mopeder, Peugeot Kisbee, som är lätta och trevliga att köra. Om du har egen hjälm ta med den, annars har vi att låna ut. Viktigt är att ha bra kläder då vi kör även i regn. Manöverbanan är ett obligatoriskt moment som vi gör innan du kör ute i trafik, här lär du känna mopeden och övar på hanteringen av mopeden. När du är godkänd på manöverbanan (du kör och läraren står bredvid, vid behov visar vi övningarna, du kommer även att behöva skjutsa någon) så bokar du din trafiklektion. I trafik åker du på en moped och trafikläraren på en annan och vi pratar i headset med varandra.

Kom ihåg att du måste ha ett körkortstillstånd innan du får köra! Ansök hos transportstyrelsen.se

För att få övningsköra måste du vara 14 år och 9 månader. För att skriva ditt teoriprov måste du ha fyllt 15 år.

Pris för kursen är 5600 kr.

Extra teorilektion 600 kr, extra trafiklektion 800kr/timme.